Institute of Albanology - Prishtina
SIMPOZIUM SHKENCOR THEMELIMI I LËVIZJES – LPK DHE HERONJTË E JANARIT 1982

 

 
INSTITUTI ALBANOLOGJIK – DEGA E HISTORISË

SHOQATA E TË BURGOSURVE POLITIKË TË KOSOVËS

 

SIMPOZIUM SHKENCOR

THEMELIMI I LËVIZJES – LPK DHE HERONJTË E JANARIT 1982

                                 Prishtinë, e martë, 17 janar 2017, në orën 10:00

Këshilli Organizues

Hysen Matoshi

Xhevat Bislimi

Hydajet Hyseni

Sadri Ramabaja

Memli Krasniqi

 

 

 

Programi

Seanca e hapjes, më 17 janar 2017, ora 10:00 – 14:00

Vendi: Prishtinë, Instituti Albanologjik

Kryesia e punës: Hysen Matoshi, Alfred Moisiu, Hydajet Hyseni

Fjala e hapjes:

Xhevat Bislimi, kryetar i Shoqërisë “Lëvizja”

Fjalë përshëndetëse:

Hysen Matoshi, drejtor i Instituti Albanologjik

Hydajet Hyseni, kryetar i Shoqatës së të Burgosurve Politikë të Kosovës

Z.  Qemal Minxhozi, Ambasador i Republikës së Shqipërisë në Kosovë

Pikë muzikore nga krijimtaria e Jusuf  Gërvallës

Kumtesat:

1.        Alfred Moisiu: Demonstratat e vitit 1981 dhe Republika e Shqipërisë

2.      Hydajet Hyseni: Heronjtë e Janarit dhe themelimi i Lëvizjes

3.       Mazllum Baraliu: Pozita kushtetuese-juridike e Kosovës ne prag te Pranverës se madhe te vitit 1981.

4.      Marenglen Verli: Shfrytëzimi kolonial i Kosovës-pozita ekonomike 1974-1981.?

5.      Hakif Bajrami: Qëndrimi i LKJ ndaj Demonstratave të vitit 1981 dhe grupeve “ilegale”.

6.      Sabile Keçmezi: Evoluimi i kërkesave të Lëvizjes “ilegale” Shqiptare në Kosovë 1945-1990

7.      Hysen Matoshi: Grupet majtiste në Lëvizjen Kombëtare Shqiptare dhe roli i tyre

8.      Sabit Syla: Qëndrimi i Shtetit Shqiptar kundruall kërkesës për Republikë

9.      Dilaver Goxhaj: Forcat e armatosura te Republikës se Shqipërisë në prag, gjatë dhe pas shpërthimit të demonstratave të vitit 1981

10.   Mehmet Hajrizi: Roli i GMLK-se ne organizimin dhe orientimin e kërkesave politike ne demonstratat e vitit 1981"".?

11.     Sadri Ramabaja: Kadri Zeka-ideolog dhe organizator

12.    Sabri Kiçmari: Këndvështrim politikologjik për demonstratat e vitit 1981 si moment kthese historike për Kosovën

13.    Bedri Islami: Viti 1981-qëndrimi i shtetit shqiptar dhe i mediave

14.   Ibrahim Kelmendi: Dëshmi autentike për17 janarin 1982

 

Diskutime

 

Pauzë,  prej 14:00 – 16:00

Seanca e pasdites, ora 16:00

 

Kryesia e punës: Memli Krasniqi, Sadri Ramabaja, Dilaver Gaxhaj

 

15.    Hasan Ukëhaxhaj: Marrëdhëniet e Kosovës me Republikën e Shqipërisë në fushën e arsimit, shkencës dhe kulturës dhe refleksionet e tyre në Lëvizjen Kombëtare nga janari i vitit 1968 deri ne Pranverën e vitit 1981

16.   Memli Krasniqi: Shtypi amerikan për ngjarjet e vitit 1981-1982

17.    Fazli Veliu: Rëndësia historike  e themelimit të Lëvizjes - LPK

18.   Faton Topalli: Takimi i Stambollit (1981)-dështimi i bashkimit të organizatave atdhetare

19.   Bislim Elshani: Viti 1981 dhe zëri intelektual

20. Fatmir Arifi dhe Albulena Halili: Tezat e Frontit për Republikën e Kosovës ne kontekstin gjeopolitik rajonal

21.    Kadri Rexhaj: Bashkëpunimi i Jusuf Gërvalles me Kadri Zekën

22. Adnan Asllani: Jehona mediatike e një vrasjeje te trefishtë

23.   Berat Luzha:Përpjekjet e OMLK-së për bashkimin e grupeve ilegale në vitin 1981

24. Isak Sherifi:Veprimtaria politike e Jusufit, Kadriut dhe Bardhoshit në shtypin e kohës

25. Ramadan Avdiu: Lëvizja pararendëse e gjithë qëndresës së organizuar kundër pushtuesit - nga gurët deri te lufta e armatosur

26. Emrush Xhemaili: LPK – vështirësitë e formimit të saj

27. Ismail Kastrati: Pabarazia ekonomike dhe revolta studentore - popullore

28. Bajrush Xhemajli: Roli dhe kontributi i Nuhi Berishës në përafrimin e grupeve ilegale

 

Diskutime

Fjala e mbylljes: Memli Krasniqi, shef i Degës së Historisë së Institutit Albanologjik

Koha e kumtimit është e kufizuar në 10 minuta, ndërsa e diskutimit në 3 minuta.

2013 * Copyright Instituti Albanologjik
Të gjitha drejtat e rezervuara